Monday, 5 December 2011

Anjing : Haiwan Peliharaan Yang Berguna Tapi Merbahaya

Semalam akhbar Harian Metro ada melaporkan tentang kanak-kanak di Puchong yang diserang oleh anjing peliharaan jirannya sehingga menyebabkan betisnya terpaksa dibedah. Kejadian sama pernah juga berlaku di beberapa tempat lain malahan ada juga sehingga melibatkan kehilangan nyawa. Ada juga kemalangan yang berlaku  membabitkan penunggang motosikal disebabkan terlanggar anjing yang berkeliaran di atas jalanraya.

Tidak salah jika hendak memelihara anjing sebagai haiwan peliharaan. Selain daripada ianya boleh dijadikan teman kepada sesiapa yang sukakan haiwan tersebut, ia juga boleh ditugaskan untuk mengawal keselamatan tempat kediaman. Dengan salakannya yang mampu membuatkan orang terjaga daripada tidur, ia boleh menjadi pengawal keselamatan yang baik kepada pemiliknya.

Namun begitu, keselamatan orang awam dan jiran tetangga terutamanya kanak-kanak harus diambil kira jika seseorang itu hendak memelihara haiwan tersebut. Haiwan tersebut haruslah dipastikan terikat atau sentiasa berada di dalam kawasan kediaman berpagar pemiliknya supaya ia tidak sewenangnya menyerang orang awam yang lalu lalang. Haiwan tersebut juga tidak boleh dibiarkan lepas bebas berkeliaran di kawasan perumahan untuk mengelakkan berlakunya sebarang kejadian yang tidak diingini.

Beberapa tahun dahulu pernah berlaku siri kejadian serangan anjing terhadap orang awam terutamanya kanak-kanak sehingga menyebabkan kecederaan yang parah kepada mangsa. Rentetan siri kejadian tersebut, pihak berkenaan terutamanya Majlis Perbandaran menjalankan kerja-kerja pelupusan haiwan tersebut yang lepas bebas berkeliaran sama ada mempunyai pemilik ataupun tidak. Ketika itu, kebanyakan pemilik haiwan tersebut menjaga haiwan peliharaan mereka supaya tidak berkeliaran dan ditangkap oleh pihak berkuasa tempatan. Keselamatan kanak-kanak juga orang awam daripada serangan anjing terjamin ketika itu namun kini setelah beberapa tahun, kejadian sama berlaku lagi.

Adakah setiap kali berlaku kejadian serangan ataupun kemalangan yang disebabkan oleh haiwan tersebut baru pihak berkuasa tempatan hendak mengambil tindakan menangkap anjing yang berkeliaran? Adakah pemilik haiwan tersebut hanya memastikan anjing peliharaannya itu tidak bebas berkeliaran hanya ketika pihak berkuasa tempatan menjalankan tindakan penangkapan anjing liar?

No comments:

Post a Comment